• Nederlands
    • English

NorGhaVo-CADC

NorGhaVo
NorGhaVo

Het ontstaan van het CADC

De bakermat van het CADC (Computer Access & Development Centre) ligt bij Stichting NorGhaVo (Northern Ghana Volunteers).

 

Het idee voor NorGhaVo ontstond in 2001 in Ghana. Enkele Nederlandse vrijwilligers en Ghanese collega's werkten prettig samen op een aantal projecten. Deze samenwerking was vruchtbaar en wekte de waardering van de lokale gemeenschap. Met wat energie en toewijding bleek je heel wat voor elkaar te kunnen krijgen. Om die reden is de succesvolle samenwerking voortgezet, ook na terugkeer van de Nederlanders uit Ghana. NorGhaVo was geboren. Hun missie was (1) in Ghana een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het noorden van het land en (2) in Nederland de betrokkenheid bij het ontwikkelingsvraagstuk te vergroten.

 

NorGhaVo-NL opgeheven, CADC doorstart

In 2011 zijn, op het CADC na, de projecten afgerond en deze staan nu op eigen benen. De projecten waar de vrijwilligers werkten, gaven aan minder Nederlandse hulp nodig te hebben. Dit vormde de aanleiding voor het bestuur van NorGhaVo-Nederland om hun werkzaamheden neer te leggen. 

 

Omdat het project CADC (Computer Access & Development Centre) nog niet was afgerond en nog ondersteuning vanuit Nederland nodig heeft, hebben 5 ex-vrijwilligers besloten om door te gaan met het CADC. Statutair valt het CADC nog onder Stichting NorGhaVo. In 2019 heeft een bestuurswisseling plaatsgevonden, zie onder pagina Bestuur en medewerkers.

 

NorGhaVo-Ghana zelfstandig

NorGhaVo-Ghana is wél doorgegaan in Ghana. Zij hebben de werkzaamheden rondom vrijwilligersselectie op zich genomen. Voor meer informatie over hun plannen kun je in het Engels(!) contact met ze opnemen via ghanavolunteers@yahoo.com.

 

Afgeronde Projecten

De volgende sponsor-projecten zijn door NorGhaVo in de afgelopen 10 jaar opgezet en succesvol afgerond. CADC loopt nog.

1) Nyohini Computer School

2) SORNEP

3) Adams Clinic

 

Nyohini Computer School (NCS) in Tamale 2003

Nyohini Computer School (NCS) in Tamale 2003

“Learn the computer to earn a job”


De Nyohini Computer School (NCS) is in 2003 opgestart door een aantal enthousiaste NorGhaVo-vrijwilligers. Zij waren voor een ander project in Tamale aan het werk maar gaven in hun vrije tijd computerles aan tieners in een weeshuis. Door de snelle groei van het aantal leerlingen was de school al snel toe aan een eigen locatie. Deze werd gevonden in de arme wijk Nyohini. De Nyohini Computer School was geboren.

De school groeide uit van een project van NorGhaVo tot een eigen Stichting, zie www.tamale.nl.

Op de computerschool leren kinderen en jongeren uit de arme wijk Nyohini de basisprincipes van het werken met de computer. Ze hoeven hiervoor niets te betalen en kunnen zoveel als ze willen gratis oefenen met de computer. Het doel van de computerschool is om ook de armste inwoners van Tamale op te leiden zodat ze aansluiting kunnen krijgen met de arbeidsmarkt.

 

Terug

SORNEP 2006

SORNEP 2006

In september 2006 is "The School for Orphans Needy and Priviliged (SORNEP)" in Tamale opengegaan na vier jaar sparen. Hierbij heeft het Marnix College uit Ede jarenlang een grote bijdrage heeft geleverd door grote actiedagen voor Ghana te organiseren en een wekelijkse collecte op school te houden. Zij hebben zelfs een film gemaakt, die we jullie niet willen onthouden.

 

Initiatiefnemer en hoofd van de school Mr. Desmond: “I once had a dream and now it has come true. I am really proud of what we have achieved and I am very grateful for all the efforts NorGhaVo has put into this project. Natuma pam. Thank you elephantly!” Daarnaast heeft Mr. Desmond een aantal weeskinderen aangeboden gratis les te krijgen op zijn school. “I have been an orphan since I was six and I want these children to have equal chances as all the other children in Ghana to build there future.” 

 

Vervoer naar de school was nog lastig, zeker voor de armste kinderen. Sinds 2009 beschikt de school echter over een eigen schoolbus, zodat kinderen sneller en veilig op school aankomen en hierdoor weer nieuwe kinderen aantrekt.

 

Terug

Adams Clinic 2008

Adams Clinic 2008

"I personally thank NorGhaVo and its volunteers for the support given to the director of the clinic and urge the people of Tamale to make good use of this centre." Met die woorden eindigde de vice president van Ghana - Alhaji Aliu Mahama - zijn speech tijdens de officiële opening van de Adams Clinic op 30 mei 2008. Na ruim zes jaar zwoegen, bouwen en geld werven is de Adams Clinic echt geopend. 

 

De Adams Clinic in Tamale is een begrip. Dokter Adams biedt in deze kliniek al vele jaren zorg aan iedereen die hulpbehoevend is, tegen een vergoeding naar draagkracht. En dat is uniek, want zorg is duur in Afrika. Zeker als je nauwelijks geld hebt. De oude kliniek van de dokter was nodig aan vervanging toe en ook kon hij wel wat meer ruimte en faciliteiten gebruiken om de stroom patiënten goed te kunnen helpen. In 2001 kwam hij met een plan naar NorGhaVo. Ambitieus, maar wij geloofden erin. In 2008 staat de spiksplinternieuwe kliniek er met voldoende ruimte voor eerste hulp, inentingen, wondverzorging, operaties en bevallingen. De omstandigheden zijn voor Afrikaanse begrippen zeer hygiënisch, de faciliteiten modern, maar de zorg blijft zoals men die van Dr. Adams gewend is; persoonlijk en goedkoop.  

 

Terug

Computer & Access Development Centre in Navrongo 2007

Computer & Access Development Centre in Navrongo 2007

Zoals hierboven reeds aangegeven is het project CADC (Computer Access & Development Centre) nog niet afgerond en heeft het nog ondersteuning vanuit Nederland nodig. Het bestuur heeft daarom besloten door te gaan met het CADC. Statutair valt het nog onder Stichting NorGhaVo.

 

Terug