• Nederlands
    • English

Nieuws

30-05-2024

Nieuwe Schoolboeken zijn gearriveerd

Nieuwe Schoolboeken zijn gearriveerd

“Education is the most powerful weapon you can use to change the world.” en daar horen natuurlijk ook schoolboeken bij. Het is een hele uitdaging om goede kwalitatieve boeken te vinden maar het is ons gelukt. 

 

26-05-2024

Succesvol voetbaltoernooi georganiseerd door Stichting NorGhaVo en Queen of Sheba

Succesvol voetbaltoernooi georganiseerd door Stichting NorGhaVo en Queen of Sheba

Op 25 mei 2024 heeft Stichting Norghavo Ghana samen met Queen of Sheba een zeer succesvol voetbaltoernooi georganiseerd. De eerste Queen of Sheba Cup 2024 is een feit. Het was een mooi, maar ook leerzaam toernooi. We hebben deze mogelijkheid nl. ook aangegrepen om de jonge mannen te onderwijzen in zwangerschappen en alles wat daarbij hoort. Want in deze mannencultuur is het belangrijk dat ze zich hierbij meer betrokken gaan voelen. Zie het bericht hieronder over de missie van Queen of Sheba.

21-05-2024

Samenwerkings verband Queen Of Sheba en Stichting NorGhaVo

Samenwerkings verband Queen Of Sheba en Stichting NorGhaVo

Stichting Norghavo Ghana en Queen of Sheba van Project Share (click hier) zijn een samenwerking verband begonnen.

 

Wat is Queen of Sheba:

Queen of Sheba Health Services is een Non-Governmental Organisation (NGO) in Gushegu, Noord-Ghana.

Ons motto is om ‘Leven te brengen met Liefde’ in het bijzonder voor moeders en kinderen.

Onze visie is dat de liefde van Jezus zichtbaar wordt doordat families in Ghana floreren door veilige zwangerschappen en geboortes in waardigheid voor alle moeders en baby’s.

Onze missie is om met de aandacht voor gezondheid van moeder en kind:

  • Kwalitatief goede en betaalbare Medische zorg te leveren vanuit een holistische en respectvolle benadering
  • Gezondheidsvoorlichting te geven aan zwangere vrouwen, hun partners en de bredere gemeenschap
  • Gezondheidswerkers te Trainen zodat zij hun professionele kennis en vaardigheden verbeteren
  • Wetenschappelijk Onderzoek te doen

https://queenofsheba.health/

 

Waarom samenwerken:

Stichting NorGhaVo heeft vele bouwprojecten succesvol afgerond en Queen of Sheba was op zoek naar iemand die hen kon helpen. Momenteel is Peter Langenberg aan het helpen in Gushegu om het bouwproject, de kraamkliniek, te realiseren.

14-05-2024

RIA helpt mee met verspreiding zuinig COOKSTOVE

RIA helpt mee met verspreiding zuinig COOKSTOVE

Biomassa levert momenteel ~85% van alle huishoudelijke kookenergie in Sub-Sahara-Afrika. Dit komt doordat elektriciteit en gas niet kunnen voorzien in de behoefte. Het is belangrijk dat ze snel minder hout en houtskool gaan gebruiken daarom help RIA me met de distributie van Clean CookStove van het bedrijf BURN.

 

Click hier voor meer info over de Cookstove

24-11-2023

Bouw Speeltoestel

Bouw Speeltoestel

Het Noorden van Ghana is een minder ontwikkeld gebied; hierdoor zijn veel spullen niet te verkrijgen. Daarom hebben we spullen vanuit Nederland naar Ghana verstuurd voor het speeltoestel, zoals rubberen tegels, schommelhaken, stuurwiel, afdekdoppen, klimgrepen etc.

 

De lokale timmermannen weten niet hoe ze met de spullen moeten omgaan dus gelukkig wilde Tim Langenberg zijn vakantie opofferen om ons te helpen met de bouw van het speeltoestel. 

 

Bij speeltoestellen op school draait het niet alleen om plezier en ontspanning; het is een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van kinderen en draagt ​​bij aan de lichamelijke gezondheid, sociale vaardigheden, emotioneel welzijn en cognitieve groei. Een goed ontworpen speeltuin verbetert de algehele leerervaring en draagt ​​bij aan het creëren van een positieve en verzorgende schoolomgeving. (klik hier voor de foto's

 

 

30-06-2023

Parkbezoek Mole en Larabanga Moskee

Parkbezoek Mole en Larabanga Moskee

Stichting NorGhavo heeft samen met Contribute Foundation een klein maar driedelig project opgezet bestaand uit een Parkbezoek (Mole National), Schooltuin en Speeltoestellen voor CADC\RIA uit Tamale, Ghana.

 

In dit voortgang verslag bespreken we het parkbezoek van het CADC\RIA naar Mole National park. Tevens hebben wij van de mogelijkheid gebruik gemaakt om het historische Larabanga moskee te bezoeken.  

 

Algemene informatie Mole National Park

Mole National Park is een natuurreservaat in het noorden van Ghana, West-Afrika. Het is het grootste nationale park in Ghana, met een oppervlakte van ongeveer 4.577 vierkante kilometer (1.774 vierkante mijl). Het park is opgericht in 1958 en wordt beheerd door de Ghana Wildlife Division.

 

Mole National Park staat bekend om zijn gevarieerde ecosysteem en overvloedige flora en fauna. Het is de thuisbasis van meer dan 90 zoogdiersoorten, waaronder olifanten, buffels, antilopen, wrattenzwijnen, hyena's, luipaarden en verschillende apensoorten zoals bavianen en colobusapen. Het park is ook een paradijs voor vogelaars, met meer dan 300 vogelsoorten geregistreerd binnen zijn grenzen.

 

Een van de belangrijkste attracties van Mole National Park is de mogelijkheid om gamedrives en wandelsafari's te maken om de dieren in het wild in hun natuurlijke habitat te observeren. Wij hebben kunnen deelnemen aan rondleidingen onder leiding van ervaren rangers die inzicht geven in de flora en fauna van het park. Het park biedt verschillende observatieplatforms en waterpoelen waar bezoekers dieren van dichtbij kunnen bekijken, vooral tijdens het droge seizoen wanneer dieren zich rond waterbronnen verzamelen.

 

Het is een populaire bestemming voor zowel lokale als internationale toeristen die geïnteresseerd zijn in het ervaren van Ghana's inspanningen voor natuurbehoud en natuurbehoud.

 

Algemene Informatie Larabanga Moskee

De Larabanga-moskee is een oude en historische moskee in het dorp Larabanga in het noorden van Ghana. Het wordt vaak het "Mekka van West-Afrika" genoemd vanwege zijn betekenis als een van de oudste moskeeën in de regio. De exacte datum van de bouw is onzeker, maar men denkt dat het in de 15e eeuw is gebouwd.

 

De Larabanga-moskee is een voorbeeld van Sudano-Sahel-architectuur, gekenmerkt door zijn uitgesproken lokale stijl. Het is voornamelijk gemaakt van modder en riet, met houten steunen, en heeft traditionele islamitische architectonische elementen zoals de mihrab (gebedsnis) en minaret. De moskee heeft een uniek en pittoresk uiterlijk, met een kegelvormige toren en ingewikkelde decoratieve patronen op de muren.

 

klik hier voor de foto's

 

 

14-12-2022

Bezoek Red Clay Studio in Tamale

Bezoek Red Clay Studio in Tamale

Red Clay Studio is een kunstenaarsstudio in Tamale die werd opgericht door de internationaal bekende Ghanese kunstenaar Ibrahim Mahama. Het centrum beschikt over een verzameling vliegtuigen, jutezakken, lantaarns, treinonderdelen, gerookte visgrills, foto's en documenten.

 

Ideaal om met de school kinderen naar toe te gaan. (klik hier voor de foto's)

 

 

12-12-2021

School kan weer voort met nieuwe meubels

School kan weer voort met nieuwe meubels

In november/december 2021 is bestuurslid Rob Langenberg in Tamale geweest, natuurlijk op familiebezoek bij zoon (en medebestuurslid) Peter. Maar vooral ook om aan het werk te gaan. De Stichting had nog geld beschikbaar voor nieuwe meubels, reparatie van oude meubels, etc. Dankbaar hebben de heren Langenberg gebruik gemaakt van het gereedschap dat vorig jaar is aangekocht en per schip naar Ghana is vervoerd. Zie ook ons vorige nieuwsbericht. Gereedschap en hout + lijm, spijkers, schroeven, nietjes etc. konden worden aangeschaft van het restant van de opbrengst van onze sponsoractie in april/mei/juni 2020. Een groot deel van dat geld is eerder opgegaan aan bijv.. salarissen van de leerkrachten toen de school (van overheidswege) gesloten was i.v.m. Covid19. Nu komt de bodem van het geldpotje in zicht en hoopt de Stichting op gulle gevers. Zie onze donatiepagina voor de mogelijkheden.
De school wordt binnenkort uitgebreid met 4 lokalen, deze kunnen dan worden voorzien van nieuwe meubels. Ouder meubilair was aan reparatie of vervanging toe. 
Kijk eens op onze fotopagina  om de heren aan het werk te zien en ook een deel van het resultaat van hun inspanningen. En natuurlijk vind je hier ook foto's van de afgelopen jaren.